Nasiona Konopi, Wszystko co Trzeba Wiedzieć

Nasiona konopi ponownie wracają na stoły. Jest to związane z powracającą popularnością, która lata świetności przeżywała w połowie XX w. Należy pamiętać, że konopia siewna nie jest konopiom indyjską.

Dlaczego nasiona konopi wracają na stoły

Przede wszystkim jest to spowodowane dostępnością, ponieważ kilkanaście lat temu transport produktów nie był tak prosty, a obecnie wszystko odbywa się na przestrzeni dni, a czasami tygodni. Tak samo sprzedaż produktów z Chin ma prawo bytu.

Nasiona konopi w zdrowej diecie

Innym ciekawym czynnikiem jest rosnąca skłonność ludzi do spożywania większej ilości zdrowych produktów. Wejście na rynek fast foodów spowodowało spadek zdrowych produktów tak obecnie można zauważyć ogromny wzrost tego sektora. Jest to spowodowane promowaniem zdrowego trybu życia, a także spożywaniem produktów, które są bogate w mikroelementy, a z pewnością nasiona konopi takie właśnie są.

Nasiona konopi – skład

Nasiona konopi są pożywnym pokarmem, który może znaleźć się w diecie każdego. Obojętnie czy jest to osoba pracująca po 8 godzin dziennie, czy sportowiec, który większość dnia poświęca na trening. Korzystać z tego produktu może każdy, a w jego skład wchodzi kwas omega-3, który posiada idealną proporcję do kwasu omega-6, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, E, które odpowiadają za prawidłowy przebieg wielu procesów jak np. metabolizmu. Odpowiadają one za wzrok, ruch, a nawet przepływ krwi. Minerały jak np. fosfor, wapń, magnez, mangan, żelazo, sód, miedź, cynk odpowiadają za prawidłowy przebieg procesów w organizmie, a także są potrzebne do budowania nowych komórek. Produkt ten jest polecany sportowcom, ponieważ jest bogaty w białko. Nasiona konopi posiadają 25g białka na 100g produktu.

Nasiona konopi, czyli idealny stosunek kwasów tłuszczowych


Niewiele produktów na całym świecie ma w swoim składzie idealny stosunek kwasu omega-6 i omega-3. Powinien on wynosić 3:1, a taka proporcja jest idealna dla każdego człowieka. Jest to tak ważne, ponieważ kwas omega-3 działa przeciw zapalnie, a kwas omega-6 działa prozapalnie. Skłonność organizmu do stanów zapalnych jest spowodowana odpowiednią proporcją tych składników. Jeśli występuje 3:1 to ciało posiada najmniejszą skłonność do stanów zaplanych. Większość pokarmu posiada w swoim składzie kwas omega-6 co powoduje występowanie wielu chorób. Odpowiednia dawka tych dwóch tłuszczy pozwoli poprawić działanie układu pokarmowego, wpłynie na lepszy stan skóry, a także zmniejszy ryzyko zawału serca, obniży ciśnienie i cholesterol we krwi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.


Copyright © CarBOO.pl