Łuskane Nasiona Konopi w Diecie Wegetariańskiej

Nasiona i pestki są obfite w cenne, naturalne tłuszcze oraz białka. Jak zarówno nasiona konopi, dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo ważnie do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nasiona konopi to źródło podstawowych substancji odżywczych, także minerałów, które przekładają się na wspomaganie profilaktyczne chorób układu krwionośnego i chorób autoimmunologicznych.

Nasiona konopi zawierają około 50% tłuszczu, dlatego jest produkowany z nich bardzo, bardzo… wartościowy olej konopny. Ten oto olej jest zbudowany z nienasyconych tłuszczów omega-3 i omega-6 jest on niezbędny dla ludzkiego organizmu. Istnieją silne dowody naukowe, że spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 wiąże się z obniżeniem poziomu trójglicerydów we krwi i regularne przyjmowanie zmniejsza ryzyko wtórnych i pierwotnych zawałów. W kilku badaniach stwierdzono możliwe działanie przeciwnowotworowe kwasów tłuszczowych omega-3 zwłaszcza w przypadku raka piersi, okrężnicy i prostaty. Wzmacniają także profilaktykę organizmu na choroby autoimmunologiczne, jak stwardnienie rozsiane. Mają także harmonizujący wpływ na równowagę hormonalną oraz na nastrój.

Nie możemy zapomnieć, aby wspomnieć o tym iż cennym składnikiem odżywczym ziaren konopi jest także białko (stanowi około 30%) – czyli więcej, niż mleko czy mięso i jaja. Białko stanowi bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu również do procesu budowy i regeneracji tkanki mięśniowej. Białko konopne jest lepiej przyswajalne niż pochodzenia zwierzęcego czy sojowego. Przy tym kryją w sobie bogactwo minerałów. Przede wszystkim mangan odpowiedzialny za aktywację wielu enzymów niezbędnych do przyswajania witamin, oraz fosforu, potasu, magnezu,żelaza,miedź i cynku. A spośród witamin, w konopnych nasionkach najwięcej jest witaminy C,D, B1,B3 I B5 oraz witamina E tak zwaną “witaminą młodości” co z tym idzie, dba także o naszą urodę.

W kuchni wegetariańskiej w prawidłowo zbilansowanej diecie możemy zastąpić pożywienie pochodzenia zwierzęcego na dobrodziejstwa natury w postaci owoców, warzyw a także łuskanych nasion konopnych i wykonanych z nich produktów takich jak olej, mąkę, napę, kawy, słodycze itp. Ludzie decydując się na korzystanie z nasion konopi w diecie wegetariańskiej na pewno nie pożałują… biorąc pod uwagę, że posiadają mnóstwo właściwości odżywczych. Wyliczając korzystne dla zdrowia nasiona konopi są zdrowym i smacznym dodatkiem do sałatek, surówek warzywnych, kaszy, śledzi, białego sera, pieczywa, ziemniaków z czosnkiem lub drobno pokrojoną cebulą. Są bazą do pesto i świeżych ziół.

POLECAMY PRZEPISY NA PYSZNE POTRAWY Z NASION KONOPI

ZUPA SIEMIENIOTKA Z NASIONAMI KONOPI

Składniki:

  • 1 kg nasion konopi
  • 1 cebula
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • sól, cukier, pieprz, kurkuma, bazylia, majeranek do smaku

W przypadku nasion niełuskanych warto je zalać kilka razy wodą i pozostawić na noc, aby pozbyć się z nich goryczy. Kiedy zaczną pękać, należy je odcedzić, a następnie utrzeć na sitku, dolewając wodę, aby uzyskać mleczko. Następnie powstałą miksturę gotujemy z resztą wody i cebulą. Gdy cebula będzie się rozpadać, wyciągamy ją, a do zupy dodajemy śmietanę. Wszystko doprawiamy i podajemy z kaszą.

KREM Z CHIA, OWOCAMI I NASIONAMI KONOPI

Składniki:

  • 200 ml mleka roślinnego
  • 3 łyżki nasiona chia
  • 2 łyżki nasion konopi
  • 1 dojrzały banan
  • garść borówki amerykańskiej
  • garść zielonych winogron
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • syrop klonowy, jagody goji, płatki owsiane

Do słoiczka wsypuję nasiona chia, dodaję 1 łyżkę nasion konopi, zalewam całość mlekiem, dokładnie mieszam i wstawiam do lodówki na 1-2 godziny. Kiedy nasiona spęcznieją, przekładam je do miseczek, na wierzch układam pokrojonego w plastry banana, pozostałe owoce oraz ulubione nasiona. Całość skrapiam syropem klonowym i posypuję nasionami konopi.

KREMOWA ZUPA Z AWOKADO I CZOSNKIEM, PODANA Z NASIONAMI KONOPI

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • ok. 300 ml bulionu
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • 2 małe ząbki czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • kurkuma, bazylii, majeranek, tymianek do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki nasion konopi

Obrane awokado rozgniatamy widelcem skrapiając sokiem z cytryny. Do rondelka wlewam bulion oraz słodką śmietankę, całość dokładnie mieszam i podgrzewam, staram się jednak nie doprowadzić do wrzenia. Stopniowo dodaję rozgniecione awokado, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy oraz połowę nasion konopi. Całość trzymam na najmniejszym gazie jeszcze przez kilka minut, następnie miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji.

Zupę podajemy z świeżym pieczywem. Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.


Copyright © CarBOO.pl