Weganizm – styl życia, którego jedną z cech jest stosowanie wegańskiej diety, czyli rezygnacja ze spożywania produktów zwierzęcych. Weganie dążą jednak do wyeliminowania produktów pochodzenia zwierzęcego nie tylko z diety, ale również ze wszystkich innych aspektów życia.
Ludzie na diecie wegańskiej rezygnują nie tylko z mięsa, ale również z produktów takich jak nabiał, jajka a nawet z miodu.. pytanie dlaczego? Ponieważ weganie uważają, że jest to jedzenie pszczół tzw zapasy na zimę a nie dla ludzi którzy podczas wydobycia miodu wyganiają je za pomocą np. zadymiarki przy czym ginie mnóstwo pszczół. Osoby na diecie wegańskiej nie korzystają z rozrywek związanych ze zwierzętami czyli: w polowaniach nie chodzą do zoo, rodeo i cyrków. Ludzie stosujący tą dietę rezygnują ze stosowania kosmetyków i ubrań takich jak skóra, futra, wełna czy jedwab.
Weganie, jak i zarówno wegetarianie powinni pomyśleć aby włączyć nasiona konopi do codziennego jadłospisu. Wystarczy jedynie trzy łyżki nasion konopi dziennie, aby pokryć 50% dziennego zapotrzebowania na magnez i fosfor, 25% – na cynk i 15% – na żelazo, i nie tylko to…. także też jest doskonałym źródłem witamin z grupy C,D, B1,B3 I B5 oraz witamina E. Z powodzeniem można zastąpić białko zwierzęce, są cenione za idealną proporcję 3:1 pomiędzy kwasami omega-6 i omega-3. Dlatego świetnie się nadaje jako dodatek do diety dla przyszłych mam jak i zarówno mam karmiących.
Poza właściwościami opisanymi powyżej, weganie mogą sięgać po olej konopny oraz nasiona konopne do celów kosmetycznych ponieważ zawierają substancje o działaniu regenerującym i przeciwzapalnym. Mogą również kupić kosmetyki do pielęgnacji włosów, twarzy czy ciała.
Wykorzystanie Nasion Konopnych w Kuchni Wegańskiej
Wegański Chlebek
- 30 g płatków owsianych,
- 50 g czarnuszki lub nasiona chia,
- 100 g łuskanych nasion konopi,
- 40 g mielonego lnu,
- 100 g mąki owsianej,
- 300 ml wody,
- 60 ml oleju konopnego,
- 0,5 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopi.
2. Następnie wsyp wszystkie składniki i mieszaj drewnianą łyżką.
3. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i rozprowadź tak aby, powstały cienki placki.
4. Wstaw do piekarnika na 30 minut.
Kasza z Czerwoną Soczewicą, Nasionami Konopi i Warzywami
- 400 ml wody + 1/2 płaskiej łyżeczki soli do gotowania kaszy,
- 1 duża łyżka oliwy z oliwek do natłuszczenia kaszy po ugotowaniu,
- 1 duża łyżka oleju do smażenia,
- 2 większe marchewki (ok. 100 g),
- 1/2 większego selera (ok. 100 g),
- 1 cebula, 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz, mieszanka przypraw curry,
- 150 g czerwonej soczewicy,
- 50 g nasion konopi,
- 600 ml wody do gotowania warzyw z soczewicą.
Przygotowanie:
1. Wsypać do garnka, zalać zimną wodą (400 ml), dodać sól (pół łyżeczki), zamieszać, przykryć
2. W głębokiej patelni na najmniejszym ogniu rozgrzać olej. Marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki, wrzucić na olej, wymieszać.
3. Seler zetrzeć również na dużych oczkach, dodać do marchwi i nasion konopnych wymieszać.
4. Na talerze wyłożyć kaszę, na kaszę warzywa z soczewicą, posypać świeżą natką pietruszki, dodać ogórek kiszony.
Smacznego 🙂