Łuskane Nasiona Konopi w Diecie Bezglutenowej

Celiaka, a dieta bezglutenowa

Celiakia inaczej chorobą trzewną lub schorzeniem autoimmunologiczną jest przewlekłą chorobą, trwającą całe życie, mającym podłoże genetyczne. Celiakia należy do chorób dietozależnych, a dokładnie jest glutenozależna, który doprowadza do uszkodzenia układu odpornościowego na spożywany gluten. Spożywanie glutenu prowadzi do stanu zapalnego jelita cienkiego, a następnie do zanikania kosmyków czyli drobne wypustki błony śluzowej które odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych.

Objawy i wskazanie

Objawy celiakii mogą mieć różną postać i nasilenie. Zalicza się do nich bóle brzucha, niedobory pokarmowe, niski wzrost, afty, zmianę usposobienia, depresje, ciągłe zmęczenie. Jedyną metodą leczenia jest stosowanie ścisłej diety bezglutenowej przez całe życie. Właściwe stasowanie diety skutkuje dobrym stanem zdrowia psychicznym oraz fizycznym. Podstawową zasadą utrzymania zdrowia jest całkowite wykluczenie z jadłospisu produkty zawierające pszenicę, jęczmień, żyto oraz owies.

Alergie na gluten

Alergie na gluten jest zupełnie inna niż chorowanie na celiakę. Gluten jest popularnym alergenem. W celu leczenia należy wyeliminować gluten z diety. Nie ma jednak konieczności stosowania ścisłej diety bezglutenowej przez całe życie. U osób, które spożyły gluten objawy uczulenie może dać o sobie znać natychmiast, ale w niektórych przypadkach po kilku godzinach.

Zabronione w diecie bezglutenowej są: pszenica (także orkisz), jęczmień, żyto i zwykły owies i wszystkie produkty z ich dodatkiem.

Natomiast produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa.

Podstawą jadłospisu powinny być produkty świeże, wysokiej jakości jedzone w małej ilości i regularnie. Bazować należy na warzywach, owocach, bezglutenowe kasze, świeże mięso, ryby i jajka. Najlepiej jeśli sami przygotujemy sobie posiłki ze względu na to iż kupne jedzenie bezglutenowe jest wysoko przetworzone często z ubogimi wartościami odżywczymi.

Bardzo fajną alternatywą dla takich osób jest spożywanie bezglutenowych nasion konopi, które z pewnością dostarczą mnóstwo korzyści dla naszego organizmu. Nasiona konopi są dobrym źródłem witaminy E, żelaza, wapnia, cynku, fosforu, magnezu. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, chroni między innymi kwasy tłuszczowe omega-3 przed utlenianiem, tym samym zachowując ich prozdrowotne właściwości. Wpływa też na elastyczność naczyń krwionośnych, poprawia krążenie krwi, obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Cynk zaś zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.

Nasiona konopi stanowią cenny dodatek do potraw. Można ich używać jako składnik do pieczywa własnego wyrobu, produktów mącznych, sałatek, koktajli owocowych, płatków śniadaniowych, musli lub traktować jako przekąskę.

Chleb wieloziarnisty bezglutenowy z dodatkiem nasion konopi

Składniki:

  • 100 g słonecznika – 3/4 szklanki,
  • 80 g siemienia lnianego (ziarenka) – 1/2 szklanki,
  • 80 g łuskanych nasion konopi(BIO) – ½ szklanki,
  • 40 g sezamu – 1/4 szklanki,
  • 20 g żurawiny – 1 czubata łyżka,
  • 20 g rodzynek – 1 czubata łyżka,
  • 30 g pestek dyni – 1/3 szklanki,
  • 100 g płatków jaglanych – niepełna szklanka,
  • 40 g płatków gryczanych – trochę mniej niż pół szklanki,
  • 7 łyżek zmielonego siemienia lnianego,
  • 1,5 łyżeczki soli himalajskiej,
  • 1 łyżka miodu,
  • 4 łyżki oleju kokosowego,
  • 350 ml letniej wody.

Sposób Przygotowania:
1. Składniki suche umieścić w dużej misce i wymieszać.
2. W kolejnym naczyniu wymieszać wodę z miodem i olejem.
3. Mokre składniki przelewam do suchych, dokładnie mieszając. Jeśli masa jest za sucha i składniki nie chcą się połączyć dolewam jedną łyżkę lub dwie wody i ponownie mieszając.
4. Keksówkę smaruję masłem klarowanym i wysypuję zmielonymi płatkami jaglanymi. Masę chlebową przekładam do foremki, wyrównując górę. Owinąć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny.
5. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni (termoobieg) i piec chleb 50 min. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika. Po 30 minutach wyjąć go z foremki i studzić na kratce.
6. Krojić chleb dopiero po całkowitym wystudzeniu, inaczej będzie się kruszył. Utrzymuje świeżość przez 4 dni.

Sałatka z kalafiorem, gruszką buraczkowym humusem posypana łuskanymi nasionami konopi

Składniki:

  • ½ kalafiora i kilka liści jarmużu lub sałaty rzymskiej,
  • 1 gruszka,
  • 50 g migdałów oraz garść łuskanych nasion konopi (BIO),
  • 1 marchew,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 kalarepy,
  • hummus z buraków,
  • 2 buraki ugotowane na parze,
  • 2 łyżki tahini,
  • sok z 0,5 cytryny,
  • kumin,
  • 2 łyżki stołowe oleju konopnego.

Przygotowanie:
1. Warzywa i gruszkę umyć. Marchew, kalarepę, buraki i gruszkę obrać. Buraka, marchew oraz kalafiora gotujemy na parze do miękkości. Gruszkę, marchew, kalarepę oraz paprykę kroimy w słupki. Migdały prażymy na suchej patelni.
2. Ugotowanego buraka blendujemy, dodajemy sok z cytryny, szczyptę kuminu, tahini, sól i pieprz. Mieszamy, po ostygnięciu dodajemy olej konopny. Po wymieszani posypujemy łuskanymi nasionami konopi.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.


Copyright © CarBOO.pl